Thursday, January 4, 2007

Само за математици

Реших да пропусна философските разсъждения тази вечер, ще ги оставя за утре, най-вероятно.
Беше хубав ден, малко странен, но като цяло хубав. Трябваше да се видя с някои хора, но не се видяхме. Хапнах в един китайски, минах през едно апокрифно заведение до Римската стена (която всъщност е от времето на турското "присъствие") и накрая завърших в "Уго" зад Славейков. Няма как да не спомена писането на задачи върху салфетки в разните заведения...Това си е някаква своего рода запазена марка на математиците. Не, че не познавам и други субекти, които го правят. Но така или иначе, най-вече математиците имат този безумен навик да драскат върху най-различни хартийки. И така без повече предисловия, касае се за следното. (Подозирам, че проблемът е известен и отдавна е решен, но за хората, които обичат да си блъскат главата със загадки, които нямат пряко приложение в практиката ето една хипотеза, над която да помислите):
За всяко естествено число n>1, съществуват n на брой цели положителни числа X_1,..., X_n, такива, че сумата от n-тите им степени е просто число.
Тривиалният случай е, когато n е просто, тогава очевидно въпросните числа са равни помежду си и са равни на 1 (разбира се, вероятно съществуват и други решения и да се опишат всички е друг занимателен въпрос).
Но за конкретната задача така поставената хипотеза е вярна за простите числа. Остава да се провери за съставните. Или да се намери контрапример. Засега ми хрумва, че трябва да се разгледат два случая - 1) n е квадрат на просто число 2) n може да се разбие на произведение от две взаимнопрости числа.
Но понеже ми се спи адски много, започнал съм да се разболявам и определено не съм в състояние да мисля ще се отдам на по-нататъшни усилия друг ден. Лека нощ и сладки сънища!

2 comments:

Rado Kirov said...

една бърза проверка с математика показва, че такива числа съществуват за н<100. Утре ще ти пратя файла ако искаш да намериш някаква закономерност. Най-вероятно това е недоказуемо с елементарни методи...

бтв, честит блог и дано имаш такива готини читатели като първия коментирал

Vrellum said...

Лепша хвала, човече! Прати тия дни. Ще трябва да ти добавя линк към блога по някое време. За елементарните средства не знам, трябва да помисля как да се разбие конструктивно задачата. Дали можем да я сведем до хипотезата на Голдбах по някакъв начин? Приятен ден и вземи се наспи...