Sunday, January 7, 2007

Е, такова нещо не ми се беше случвало...

Вчера ми умря клавиатурата. По-точно два бутона от нея. Каква е вероятността единият да ми трябва, за да си напиша паролата за администраторския акаунт на Windows? Абсолютно вярно: 100%. Голямо разглабяне падна и отново се почувствах на 10 години, когато се занимавах да разглобявам и сглобявам разни неща...Спомням си около това време ми бяха подарили един конструктор и сглобявах някакъв самосвал с електромотор близо един месец, за да може накрая на едно празненство в нас да дойдат едни приятели, да ми го настъпят и да го счупят, докато се гонят из стаята. То не беше рев, не беше чудо. Добре, че нямах пистолет тогава!
Обаче клавиатурата не проработи, та сега пиша с нова. И отново не успях да се наспя. Взе да ми става навик, което не е добре...
От друга страна като задълбах в спомени и се замислих. Сещате ли се кога за последно сте се чувствали щастливи? Имам предвид щастливи просто така, а не, например, защото току-що сте срещнали най-прекрасния човек на света или защото сте си взели най-трудния изпит, или защото в момента нямате никакви грижи, и пр. Безпричинно щастливи. Хубаво усещане. Трябва да намеря начин да го изпитвам по-често.
P.S. Разказът, който ще започна да пиша тези дни ще е със зелени букви, за да не става каша с другите мисли, които ще нахвърлям. Усмихнат ден и честито на всите именници! Да не забравите да почерпите, ей!

5 comments:

Dimitri said...

ALT + 6,5 = А
ALT + 6,6 = B
...
ALT + 9,7 = a
ALT + 9,8 = b
ALT + 9,9 = c

ASCII codes table is your friend.

Vrellum said...

Не е зле, ама като не я знам наизуст полза никаква. Ще си я разпечатам тия дни, ако пак се случи подобна простотия да имам резервен план!

Dimitri said...

Не е нужно.
HINT: Кодовете на буквите са последователни, по реда им в азбуката. Това че големите букви започват от 65, а малките от 97 е всичко, което ти трябва, но и без това, с малко налучкване (в полето за user name), ще ги намериш.
Цифрите също са последователни и започват от 48 (между тях и големите букви има малко пунктуационни знаци).
Ако трябва да въвеждаш други символи вече е по-трудно, защото при тяхната подредба почти няма логическа последователност, която да те ориентира в областта и освен това те са разделени на няколко области, но пак с налучкване, достатъчно време и знаейки че всички ascii символи са с кодове между 32 и 127, можеш да се справиш.

Rado Kirov said...

а ако ти се счупи АЛТ-а?!?

А иначе е невероятно трудно да си спомниш какво е да се чувстваш щастлив, когато не си. Все едно да се спомниш каква е миризмата на топла питка (хммм, питка). Това си е сигурно някакъв еволюционен механизъм. Може да се множим повече като се чувстваме мизерно.

Dimitri said...

И двата, в добавка към клаваиша заради който не можеш да си напишеш паролата?!?